WordPress traag? Dat Klopt! of toch niet?

Deze WordPress is niet langzaam. Dus kennelijk zijn er meer factoren die spelen waarom mijn WordPress stukken sneller draait dan de trage WordPress van iemand anders. In dit artikel probeer ik wat verklaringen en tips te geven hoe je jou WordPress sneller kunt maken.

Waarom WordPress traag is?

Eerste maar eens de vraag beantwoorden hoe het toch komt dat bijna alle WordPress sites traag zijn. We moeten immers bij de oorsprong beginnen om het probleem op te kunnen lossen. WordPress bestaan uit heel veel PHP bestanden die bijna allemaal data uit een database halen om deze vervolgens te presenteren in je browser.

De database

Dit ophalen uit een database kost tijd, kostbare tijd. Zeker als je bedenkt dat de meeste (zoals deze installatie) draait bij een hostingprovider. De server waarop je database draait wordt gedeeld met heel veel andere websites. Dus wanneer het op die websites druk is met verkeer zul je hier al last van hebben.

Eenvoudige oplossing is dus het beperken van het aantal verzoeken aan de database. Dat kan betrekkelijk eenvoudig want de meeste pagina's en berichten op je website bevatten eigenlijk helemaal geen informatie die afhankelijk is van de bezoeker die op je site komt. Je kunt dus veel pagina's statisch maken door ze één keer te genereren en daarna de gegenereerde pagina voor te schotelen.

Plaatjes, plaatje en nog en plaatjes

WordPress is vaak ook traag omdat er geen optimalisatie en/of compressie aanwezig is voor het beperken van de plaatjes op je website. Veel van de plaatjes die ik vaak op een WordPress (of willekeurige andere website) zie zijn veel te groot. En dan bedoel ik nog niet zozeer het formaat maar meer de grootte van het bestand. Plaatjes op je website zouden niet meer dan enkele honderden Kilobytes groot moeten zijn.

Ik werk zelf veel met web designers en deze zijn veelal druk bezig met alles er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Ze leveren vaak plaatjes aan met veel te hoge resolutie en vaak ook nog niet eens gecomprimeerd. Begrijpelijk want hoe hoger de kwaliteit van een plaatje hoe fraaier het oogt. Het is alleen jammer voor de mobiele gebruiker met een pre-paid of goedkoop Internet abonnement want die gaat als een raket door zijn Mb's heen.

De oplossing is simpel wanneer je tegen je web designer of content maker vertelt dat hij of zij zich aan de volgende regels houdt:

Dat laatste punt betekent 20% kwaliteitverlies. Dat klopt hieronder zie je twee foto's de 1 met 80% en de ander met 100%. Zie jij het verschil in kwaliteit? en zie jij hoeveel meer data de 20% kost. Ja? daarom dus max 80% want de andere 20% voegt niet veel meer toe en laat de grootte van het bestand exponentieel stijgen.

traagheid wordpress verklaard 100% kwaltiteit
JPG compressie
Plaatje met 100% kwaliteit compressie. Bestandgrootte: 1,1 Mb
traagheid wordpress verklaard: 80% kwaltiteit 
jpg compressie
Plaatje met 80% kwaliteit compressie. Bestandgrootte: 189Kb (0,2Mb)

Thema losse bestanden

Het thema dat je gebruikt om je WordPress website mee te tonen bevat ook nogal wat zaken waarbij je veel winst kunt halen als het gaat om een snelheid verbetering van je WordPress website. Het gaat hier vooral om de bestanden die voor de structuur, vorm en functie zorgen van je website. Deze bestanden zorgen voor een mooie gebruikersevaringen en worden daardoor altijd naar de gebruiker gestuurd en getoond via je browser

Deze bestanden zijn bijna nooit verkleind en/of samengevoegd. Een van de belangrijkste redenen waarom websites traag laden is omdat er tientallen extra bestanden moeten worden opgehaald voordat de pagina getoond kan worden. Deze bestanden zoals je stylesheets (CSS) komen uit je thema plus alle plugins die je gebruikt. Als je al deze bestanden samenvoegt of zorgt dat je ze in de browser cache van de bezoeker plaatst zorgen al heel snel voor een enorme laadtijd verbetering. Dit zelfde geldt ook voor de Javascript bestanden.

Tot slot kun je de bestanden nog minimaliseren door alle whitespaces eruit te halen. Hier zijn plugins voor die dit met de CSS en Javascript bestanden kunnen doen. Minder Mb's om te downloaden betekent een snellere website.

Conclusies

Je kunt veel doen zonder veel inspanning om je website te verbeteren. Wij van Worthit IT kunnen je daar natuurlijk bij helpen. Tevens worden bij al onze website deze stappen standaard uitgevoerd zodat je op Google PageSpeed insights 'out of the box' al 50-70 van de 100 punten haalt!