Webshop beginnen: Een hulpzame technische handleiding

Je hebt alle handleidingen gelezen die gaat over webshop beginnen. Je bent naar de KvK gegaan om je zaak te registreren en je hebt ook al je product(en) gekozen die je wilt gaan verkopen op je webshop. Dan begint het pas want om een webshop te beginnen heb je een software pakket nodig waarmee je je producten kan tonen en verkopen. Dat is nog maar het begin want je wil ook dat je klanten krijgt die je producten willen kopen! Uiteindelijk willen allemaal winst maken anders waren we niet aan een webshop begonnen.

Hoe kies ik de juiste technologie

De technologie die je kiest om je webshop in te realiseren is belangrijk. Het lijkt makkelijk om te kiezen voor de goedkope oplossingen als WIX of Shopify. Echter, zo simpel is je keuze vaak niet. Deze software pakketen hebben wel als voordeel dat ze makkelijk in gebruik zijn en je snel en webshop kunt starten. Dit komt doordat ze vooral geënt zijn op visuele presentatie van je producten maar minder geschikt zijn wanneer je flexibilitiet wil of goede SEO etc.

Behalve deze visual online webshop pakketen zijn er ook de 'open source' varianten zoals WordPress met Woocommerce, Magento en Drupal als voornaamste speler in de 'open source' markt. Deze pakketen zijn flexibiel, uitbreidbaar en vaak met een klein budget voor het implementeren goed te gebruiken. Het nadeel van deze pakketen is dat ze vaak niet compleet zijn. Dit betekent dat je wel basis functionaliteit krijgt maar om een goede webshop te bouwen, je extra plugin of modules (stukjes extra software) bij moet kopen.

Tot slot hebben we nog de grote commerciële webshop pakketen als daar zijn Intershop van Microsoft en Magento Enterprise Edition van Adobe. Deze pakketen zijn eigenlijk altijd duur om te implementeren en vergen een apart ontwikkelteam om je webshop up to date te houden. Niet echt geschikt dus voor mensen die een webshop willen beginnen. Dit is meer voor de grote spelers op de markt.

Wat kost een webshop om de bouwen?

Goede vraag! Helaas niet al te makkelijk te beantwoorden, want ja dit hangt zoals elke software ontwikkelaar zal zeggen, van je eisen en wensen af!

Hieronder zal ik een aantal zaken opsommen welke invloed hebben op de kosten van de realisatie van je webshop. Oke, ik zal eerlijk toegeven ze zijn niet allemaal technisch maar wel belangrijk in de bepaling van je kostenplaatje.

 1. Het grafisch ontwerp
 2. De technologie waarmee je de webshop wilt realiseren
 3. Het aantal producten
 4. Het aantal verwachte bezoekers per dag
 5. Pagina laadsnelheid van je webshop
 6. Externe koppelingen zoals boekhoudpakket
 7. Batch importeer functionaliteit van producten
 8. B2B of B2C webshop
 9. SEO
 10. Betalings broker voor betalingen van klanten
 11. Verzendkosten (afspraken met je bezorger)
 12. Advertising via Google