Hackers!

Je website is inmiddels live en je begint meer bezoekers te krijgen. Zaken gaan de goede kant op. De eerste leads stromen binnen via je website. Wat kan er nog fout gaan?

Paniek! Iemand belt dat je website onbereikbaar is of er staan vreemde plaatjes op. Je site is verandert in een pornosite. Zwarte wolken komen samen in je hoofd, het doemsdag scenario is een realiteit geworden. Je bent gehackt!.

Gevonden worden brengt ook hackers met zich mee

Je goede zaken en je goed ingerichte SEO hebben een positief resultaat gehad. Meer bezoekers en hoger in Google. De keerzijde van deze medaille is dat dat hackers je site inmiddels ook ontdekt hebben.

Hackers kunnen we in een aantal grove categoriëen indelen:

Sociaal

Sociale hackers zijn hackers die websites of technologieëen hacken om bedrijven of instellingen er opmerkzaam van te maken dat hun omgeving of technologie niet veilig is. Ze vertellen je dan ook vaak wat ze gedaan hebben om op je website binnen te komen en helpen met het dichten van het lek dat ze gevonden hebben. Hoewel hacken tenallertijde een criminele activiteit is, is het erg goed dat deze categorie hackers bestaat. Deze hackers voorkomen dat de andere twee soorten hackers ongewenst criminele activiteiten met je gegevens of website ontplooien.

Bedrijfsspionage

Deze categorie hackers zijn uit op bedrijfsinformatie om er vervolgens eigen gewin uit te halen. Multinationals en grote landelijke bedrijven kunnen een mogelijk doelwit zijn. Ze zoeken naar financiële gegevens of innovatie waarmee je bedrijf bezig is. Alles om een voordeel te halen voor hun eigen bedrijf.

Een tweede set hackers die mogelijk hieronder valt zijn hackers van overheden. Landen als China, Rusland maar ook westerse landen als Amerika, Duitsland en misschien wel Nederland, kunnen je hacken om te kijken waarmee je je als bedrijf bezig houdt.

Crimineel en professioneel

Criminele hackers zijn vaak uit op financieel gewin of totale disruptie van je website. Dit varieert van Paypal scams tot het plaatsen van een download site voor illegale films of games. Deze categorie is moeilijk tegen te houden. Ze hebben vaak informatie over zwakheden in de software en komen vaak binnen via gekochte hacks of botnets.

Het detecteren dat je gehackt bent is vaak ook niet zo even te vinden. Deze groep is uitermate creatief in het verbergen van hun activiteiten en hun sporen die ze achterlaten. Helaas heeft deze groep de meeste impact op je bedrijf omdat je reputatie op spel staat!.

Meldplicht dat je gehackt bent

NJe bent niet alleen verplicht om zorg te dragen voor de veiligheid van je informatie, pocessen en software. Je hebt ook meldplicht bij de overheid wanneer je gehackt bent. Dit laatste worden vaak niet gedaan vanwege de mogelijk boete die bedrijven daarna boven het hoofd hangt wanneer blijkt dat ze weinig tot niets aan beveiliging hebben gedaan.

Zorg dus altijd dat je zaken goed beveiligd zijn. Ook al heb je maar een simpele website zonder privacy gevoelige gegevens. Hoe serieus je met data en software omgaat is bepalend hoe je dat met je processen en interne data doet. Zorg dus dat je website up to date blijft en de noodzakelijke beveiligingsmodules bevat. Zo hou je 90% van de cyber aanvallen buiten de deur en laat je zien dat je verantwoordelijk ben als bedrijf.

Heb je er zelf of als bedrijf geen kaas van gegeten dan kunnen wij van Worthit IT kunnen je erin ondersteunen met een van onze onderhoudspakketten.